Τι είναι η αξιολόγηση IPX και τι σημαίνει για τα ακουστικά;

Τι είναι η αξιολόγηση IPX και τι σημαίνει για τα ακουστικά;

Χρήσιμες πληροφορίες για να επιλέξετε ακουστικά που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σας

 

Τι είναι η αξιολόγηση IPX και τι σημαίνει για τα ακουστικά;

Έχετε προσέξει ποτέ τον όρο «αξιολόγηση IPX» όταν αγοράζετε τα ηλεκτρονικά σας είδη; Ο δείκτης ΙΡΧ υποδεικνύει την ανθεκτικότητα μίας συσκευής στο νερό. Ιδιαίτερα στην αγορά ακουστικών, η αξιολόγηση IPX ενός προϊόντος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε τι θα αγοράσετε.

 

Όλα σε ένα όνομα

Τεχνικά, μια βαθμολογία IPX ονομάζεται κωδικός IP, που σημαίνει "Κωδικός προστασίας εισόδου". Θα εξηγήσουμε σύντομα πώς προστέθηκε το "X" και τι σημαίνει, αλλά πρώτα ας κάνουμε μία μικρή εισαγωγή.

 

Τα πρότυπα αξιολόγησης IP δημοσιεύονται και τηρούνται από έναν οργανισμό που ονομάζεται Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (International Electrotechnical Commission). Εκτός από τον ποσοτικό προσδιορισμό της «προστασίας από εισροές υγρών» (στα Αγγλικά, water resistance), οι κωδικοί IP ποσοτικοποιούν επίσης την ποσότητα της εισόδου στερεών σωματιδίων, για την αντοχή στη σκόνη.

 

Η μορφή μιας βαθμολογίας IP Code είναι απλή. Ξεκινά με τα γράμματα "IP", ακολουθούμενο από δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο αφορά την αντοχή στη σκόνη και κυμαίνεται από 0 έως 6. Το δεύτερο αφορά την αντοχή στο νερό και κυμαίνεται από 0 έως 8. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία. Τα IP34 ή IP68 θα ήταν παραδείγματα κωδικών IP που καλύπτουν και τους δύο τύπους εισόδου, με τον τελευταίο να είναι η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

 

Ο συντελεστής “X

Τώρα, ας φέρουμε το "X" στην εξίσωση. Τα καταναλωτικά προϊόντα, ως επί το πλείστον, δεν έχουν βαθμολογίες αντοχής στη σκόνη. (Συνήθως, αυτό εφαρμόζεται σε βιομηχανικά προϊόντα.) Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη βαθμολογία, η μορφή IP απαιτεί ένα "X" για αντικατάσταση του αριθμού. Έτσι, για παράδειγμα, μια βαθμολογία IPX4 δείχνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την αντοχή στη σκόνη, αλλά υπάρχει βαθμολογία αντοχής στο νερό 4.

 

Λόγω της έλλειψης πληροφοριών αντοχής στη σκόνη για καταναλωτικά προϊόντα, όλες σχεδόν οι αξιολογήσεις τους ξεκινούν με IPX. Ως εκ τούτου, το IPX έχει γίνει το αποδεκτό πρόθεμα μόνον όσον αφορά την αντοχή στο νερό.

 

 

 

Τι σημαίνουν οι αριθμοί;

Οι αριθμοί / δείκτες αντοχής στο νερό είναι οι βασικοί ορισμοί για κάθε επίπεδο, συντομευμένοι και παραφρασμένοι για σαφήνεια:

IPX0: Δεν έχει ειδική προστασία από το νερό.

IPX1: Προστατεύει από το στάξιμο του νερού που πέφτει κάθετα.

IPX2: Προστατεύει από το στάξιμο του νερού που πέφτει κάθετα με το προϊόν να έχει κλίση έως και 15 μοίρες.

IPX3: Προστατεύει από το νερό που ψεκάζεται σε οποιαδήποτε γωνία, έως 60 μοίρες κάθετα και στις δύο πλευρές.

IPX4: Προστατεύει από το νερό από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

IPX5: Προστατεύει από την εκτόξευση νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

IPX6: Προστατεύει από ισχυρή εκτόξευση νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

IPX7: Προστατεύει από την προσωρινή βύθιση στο νερό. (Έως 30 λεπτά σε μέγιστο βάθος 1 μέτρου.)

IPX8: Προστατεύει από τη συνεχή βύθιση στο νερό.

 

Πόσο υψηλή πρέπει να είναι η βαθμολογία;

Όταν ερευνάτε τις αξιολογήσεις IPX στο διαδίκτυο, θα βρείτε μια ποικιλία απόψεων σχετικά με το συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας που χρειάζεστε για διάφορες καταστάσεις. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε ποιο επίπεδο IPX θα λειτουργήσει για εσάς είναι να σκεφτείτε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βραχούν τα ακουστικά σας όταν τα φοράτε και με ποιο τρόπο. Κοιτάξτε τις περιγραφές των αξιολογήσεων IPX και αποφασίστε ποιά σας προσφέρει την προστασία που χρειάζεστε.

 

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας μόνο όταν πρόκειται να κοιμηθείτε, πιθανότατα να είστε εντάξει με το IPX1 ή εάν η μόνη πιθανότητα να βραχούν τα ακουστικά σας είναι νερό που εκτοξεύεται από το νεροχύτη όταν πλένετε τα πιάτα, τότε θα πρέπει να αρκεί ένα προϊόν με βαθμολογία IPX3.

 

Από την άλλη πλευρά, εάν φοράτε τα ακουστικά σας σε εξωτερικούς χώρους, με βροχή ή λιακάδα, ίσως να χρειαστείτε ένα προϊόν με βαθμολογία τουλάχιστον IPX5, επειδή η δυνατή βροχή μπορεί στην πραγματικότητα να μοιάζει πολύ με την εκτόξευση νερού. Οι δρομείς και άλλοι που φορούν ακουστικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον ιδρώτα. Εάν ιδρώνετε έντονα, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς ακουστικών IPX5. Τα ασύρματα ακουστικά Yamaha TW-E3A έχουν βαθμολογία IPX5 και επομένως είναι κατάλληλα για σχεδόν κάθε δραστηριότητα εκτός από κολύμπι ή καταδύσεις.

 

Τα ασύρματα ακουστικά Yamaha TW-E3A προσφέρουν προστασία IPX5.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μουσική, ακόμη και όταν κολυμπούν. Εάν είστε ένας από αυτούς, θα χρειαστείτε ένα προϊόν IPX7 ή υψηλότερης βαθμολογίας, ειδικά εάν βουτάτε το κεφάλι σας κάτω από το νερό.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες IPX δεν ισοδυναμούν πάντα με υψηλότερες τιμές. Πολλά έχουν να κάνουν με την ποιότητα του προϊόντος πέρα από την ανθεκτικότητά του στο νερό.

 

Εάν πρόκειται να αγοράσετε ένα ακριβό ζεύγος ακουστικών, μπορεί να αγοράσετε ένα προϊόν με υψηλότερη βαθμολογία IPX από ό, τι χρειάζεστε. Σκεφτείτε το ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μόνο τα ακουστικά σας στο σπίτι, μπορείτε να τα ρίξετε κατά λάθος σε νεροχύτη ή μπανιέρα γεμάτη νερό, οπότε η βαθμολογία IPX7 ή 8 θα σας σώσει.

Κάτι που πιθανότατα θα συναντήσετε είναι ότι δεν έχουν όλα τα προϊόντα βαθμολογίες IPX. Κάποια μπορεί να συνοδεύονται από ισχυρισμούς κατασκευαστών για «αδιάβροχο», αλλά αυτοί οι όροι είναι ασαφείς και δεν μπορούν να προσδιοριστούν ποσοτικά. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για το πόσο μεγάλη προστασία έχουν τα ακουστικά σας, επιλέξτε μόνο προϊόντα με βαθμολογία IPX.

 

Για να κατανοήσετε την ποικιλία, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για "ασύρματα ακουστικά IPX5" ή "ακουστικά IPX8" κ.λπ. (ή όποιο επίπεδο αντοχής στο νερό θέλετε). Ίσως να εκπλαγείτε με το εύρος των επιλογών που θα σας παρουσιαστούν.

 

Χωρίς αμφιβολία, οι αξιολογήσεις IPX είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την αγορά νέων ακουστικών. Η κατανόηση της σημασίας τους είναι σημαντική και σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα που αγοράζετε έχουν την κατάλληλη προστασία στο νερό για τις δραστηριότητες που αγαπάτε.